Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska

Dodaj |

O Firmie

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie prowadzi swą działalność produkcyjną już od 120 lat. Rozpoczęcie działalności mleczarni datuje się na rok 1887. Wtedy to powstał zakład przetwórstwa mleka. W okresie wieloletniej działalności, przy zachodzących zmianach w branży spożywczej i wzrastających wymaganiach konsumentów wytwarzanych produktów, Spółdzielnia przechodziła wiele zmian. Obecnie, po zmodernizowaniu i zakupieniu nowych linii technologicznych, OSM Jarocin jest znanym i cenionym producentem wysokiej jakości wyrobów mleczarskich. Dla umocnienia swej pozycji na rynku i zagwarantowania najwyższej jakości swoich wyrobów, dodatkowo wdrożony został system HACCP, który jest udokumentowanym systemem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

W 2001 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie uzyskała wyróżnienia na Wielkopolskich Targach Rolniczych “Sielinko 2001” w grupie nowości za serek kanapkowy “Jaruś”. W 2002 r. za śmietany homogenizowane, natomiast w 2003 roku za masło extra i sery twarogowe. Także w kolejnych latach Mleczarnia otrzymała liczne nagrody, m.in. w 2005 roku w konkursie Najlepsze Wyroby Mleczarskie w Wielkopolsce uzyskano wyróżnienie za masło stołowe i extra, a w 2007 roku na Śmietanę ukwaszoną o zawartości 18% tłuszczu otrzymano wyróżnienie za wysoką jakość w konkursie konsumenckim “Dobry Wielkopolski Smak 2007”.

W latach 2003 – 2006 Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie znalazła się w gronie najbardziej dynamicznie rozwijających się małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce i została wpisana do elitarnego Klubu Gazel Biznesu. Spółdzielnia weryfikowana była przez wywiadownię gospodarczą Coface Intercredit Poland, która wraz “Pulsem Biznesu” przygotowywała ranking.

Podstawowym celem Spółdzielni jest produkcja najbardziej wartościowych wyrobów mlecznych, zaopatrywanie rynku w te wyroby oraz propagowanie ich spożycia. Założenie to udaje się osiągnąć dzięki dobrej organizacji pracy, doświadczonym fachowcom zatrudnionym przy produkcji, a także dzięki wysokiej jakości skupowanego surowca. OSM Jarocin współpracuje z producentami mleka, których gospodarstwa położone są w Wielkopolsce na terenach pozbawionych wielkiego przemysłu, na obszarze czystym ekologicznie. Aby pozyskać świeże mleko najwyższej jakości, dodatkowo podejmuje się szereg działań na rzecz rozwoju hodowli i chowu bydła mlecznego, zwiększenia produkcji mleka i podnoszenia jego jakości, organizowania działalności zapewniających racjonalną produkcję i gospodarkę mleczną.

Długoletnie doświadczenie i tradycja, wspierane nowoczesną technologią produkcji, pozwoliła na wypracowanie szerokiej gamy wyrobów znanych i cenionych. Firma specjalizuje się w produkcji galanterii mleczarskiej w 7 grupach asortymentowych: mleka, śmietan, śmietanek, twarogów, twarożków, masła, napojów mlecznych. Są to wyroby o tradycyjnym smaku, bez środków konserwujących, a oryginalne receptury sprawiają, że są to produkty smaczne i chętnie kupowane przez konsumentów w różnym wieku. Codziennie produkty jarocińskiej mleczarni trafiają nie tylko na rynek lokalny, ale także na tereny niemalże całej Polski.

Wspólne wysiłki producentów mleka, przeprowadzenie modernizacji zakładu oraz wdrożenie Systemu HACCP to główne czynniki, które sprawiły, że dziś Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie znajduje się w grupie mleczarni spełniających wymagania sanitarne obowiązujące w Unii Europejskiej i tym samym mających prawo produkować i sprzedawać swoje wyroby na rynkach Państw Unii Europejskiej oraz poza ich granicami.

 
 


Copyright © 2020 katalogprzedsiebiorstw.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone
Agencja interaktywna LTB.pl
Dołącz do nas na Facebook'u