“Wacuś” Sp.j. Zakład Cukierniczy Z. Marek i C. Woźniak

Dodaj |

HISTORIA FIRMY

Zakład Cukierniczy „WACUŚ” sp. j. istnieje od 1984 roku. Początkowo funkcjonował jako Wytwórnia Wafli „WACUŚ” s.c. Zbigniew Marek i Czesław Woźniak z siedzibą w Nysie przy ul. Chełmońskiego 19. Pomieszczenia produkcyjne były dzierżawione a ich powierzchnia całkowita wynosiła zaledwie 45 m².

W początkowym okresie działalności firma zatrudniała tylko 4 osoby i oferowała jedynie wafle suche. Wafle te były produkowane na urządzeniu charakteryzującym się dużym stopniem mechanizacji i wysoką wydajnością.

W wyniku dobrej koniunktury rynkowej firma mogła w 1988 roku zakupić teren, na którym wybudowała zakład o powierzchni ok. 450m². Nowy zakład znajdował się w Nysie przy ul. Michałowskiego 1a. Inwestycja ta pozwoliła na szybki rozwój firmy. Poszerzono ofertę firmy o nowe wyroby, tj. wafle przekładane kremem o różnych smakach i wafle w polewie. W wyniku zwiększenia produkcji wzrosło zatrudnienie do 25 osób. Jednak z czasem i ten nowo wybudowany obiekt stał się za mały do wciąż wzrastającego zapotrzebowania na wyroby „Wacusia”. W wyniku długich poszukiwań w 1996 roku zakupiono w drodze przetargu nieograniczonego odpowiedni teren. Były to budynki po nieistniejącej stolarni znajdującej się w Nysie przy ul. Jagiellońskiej 14.

W ciągu dwóch lat wybudowano nowy zakład, w którego skład wchodzą: budynek socjalno – biurowy, hala produkcyjna i pomieszczenia magazynowe, a ich łączna powierzchnia wynosiła 1770 m². Po oddaniu nowych obiektów, (w 2000r.) urządzenia i maszyny zostały przeniesione na nowe miejsce.

Ponadto w ramach rozwoju firmy zakupiona została nowa linia do produkcji ciastek.

W 2001 roku Wytwórnia Wafli „WACUŚ” s.c., przekształciła się w Zakład Cukierniczy „WACUŚ” sp.j. W 2003 roku firma zakupiła nowoczesny piec do wypieku wafli. Inwestycje ta pozwoliły na zwiększenie produkcji, co pociągnęło za sobą wzrost zatrudnienia.

Od maja 2004r zakład wprowadził i stosuje system HACCP w zakresie: „Projektowanie, produkcja i sprzedaż wafli i ciastek”. Certyfikowany przez RWTÜV Polska sp. z o. o. Ze względu na stały wzrost sprzedaży oraz zatrudnienia na jesieni 2006 rozpoczęto rozbudowę zakładu. Zwiększono powierzchnie magazynowe (dobudowano nowy magazyn wyrobów gotowych o powierzchni 410 m2) oraz dobudowano nową hale produkcyjną (o powierzchni 182 m2), które zostały oddane do użytku wiosną 2007 roku.

W sierpniu 2007 roku zakład wprowadził normę Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg EN ISO 22000:2005 w zakresie produkcji wafli i ciastek certyfikowaną przez TÜV NORD CERT.

W drugiej połowie 2009 roku została zakupiona nowoczesna linia do oblewania. Dzięki tej inwestycji zakład rozszerzył swoją ofertę produktów o wyroby oblewane i dekorowane czekoladą.

Pragniemy zaznaczyć, że nasza działalność nie kończy się na osiągnięciach dnia dzisiejszego. Głównym celem Firmy jest ciągła rozbudowa zakładu oraz dbałość o utrzymanie dobrych stosunków z naszymi dostawcami oraz odbiorcami.

 

WYRÓŻNIENIA I NAGRODY

Za całokształt wkładu w rozwój Nysy, znaczącą pozycję gospodarczą na lokalnym rynku oraz pomoc charytatywną na rzecz lokalnej społeczności Kapituła Trytona nagrodziła zakład statuetką Trytona Nyskiego w kategorii „Biznes i przedsiębiorczość” za rok 2001.

Za rzetelną współpracę z rolnikami, wiarygodność i solidność oraz partnerskie stosunki handlowe zakład zdobył II nagrodę w wojewódzkim konkursie „AGROLIGA 2002”

W 2003 roku zakład otrzymał wyróżnienie od Państwowej Inspekcji Pracy Okręgowy Inspektorat Pracy w Opolu w konkursie „PRACODAWCA ORGANIZATOR PRACY BEZPIECZNEJ”

W 2005 roku zakład został laureatem konkursu pod patronatem Ministra Gospodarki Piotra Grzegorza Woźniaka w kategorii: „Produkt, sektor małych i średnich przedsiębiorstw”.

W 2006 roku zakład po raz kolejny zdobył II nagrodę w wojewódzkim konkursie „AGROLIGA 2006” – za rzetelną współpracę z rolnikami, wiarygodność i solidność oraz partnerskie stosunki handlowe.

W 2008 roku zakład zajął III miejsce w konkursie organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy Okręgowy Inspektorat Pracy w Opolu „Pracodawca – Organizator Pracy Bezpiecznej” w kategorii zakłady małe do 50 osób.

W 2010 roku na I Gali Biznesu Powiatu Nyskiego pod patronatem Starosty Nyskiego zakład otrzymał “Tytuł Pracodawcy Roku 2009 Powiatu Nyskiego”.

 

PRODUKTY

Wafle nieoblewane Wafle nieoblewane – proszę kliknąć

Wafle oblewane Wafle oblewaneproszę kliknąć

Wyroby w czekoladzie Wyroby w czekoladzie – proszę kliknąć

Ciastka Ciastka – proszę kliknąć

Wyroby paczkowane Wyroby paczkowane – proszę kliknąć

Inne wyroby Inne wyroby – proszę kliknąć

 

GALERIA ZDJĘĆ

 
 


Copyright © 2018 katalogprzedsiebiorstw.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone
Agencja interaktywna LTB.pl
Dołącz do nas na Facebook'u